20180428_123115

Oficjalne otwarcie boiska piłkarskiego w Kapshagay

28 kwietnia w kazachskim Kapshagay odbyło się oficjalne otwarcie boiska piłkarskiego przy Przyparafialnym Domu Dziecka. Fundatorami nowego obiektu sportowego były ONICO S.A. i Energa S.A.

Na terenie ośrodka, prowadzonego przez polskiego ks. Artura Zarasia, przebywa obecnie sześćdziesięcioro pięcioro dzieci różnej narodowości. Dotychczas, ze względu na bardzo zły stan boiska, kilkudziesięciu podopiecznych Domu Dziecka w Kapshagay nie mogło korzystać z przyzakładowego obiektu. – Przez ostatnich kilka lat w tym miejscu znajdowało się prowizoryczne, piaskowe boisko. Na jego terenie bez przerwy wyrastały jednak bardzo ostre chwasty, które uniemożliwiały dzieciom jakąkolwiek zabawę. Nowe boisko to dla nas prawdziwe spełnienie marzeń. Bardzo dziękujemy za wsparcie – powiedział po oficjalnym otwarciu ksiądz Artur Zaraś.

Podopieczni Domu Dziecka w Kapshagay otrzymali również pamiątkowe szaliki piłkarskie oraz zestawy upominków i słodyczy.

Otwarcie boiska było jednym z wydarzeń w ramach Dni Polskich w Ałmatach w ramach obchodów 100. rocznicy odzyskania niepodległości. W uroczystościach brała udział ponad trzydziestoosobowa delegacja z Polski, mieszkający w Kazachstanie Polacy oraz władze miasta Kapshagaj.

Dziękujemy za współpracę przy tworzeniu nowego obiektu oraz niesamowicie ciepłe przyjęcie w Kapshagay!

Zdjęcia z wydarzenia:

20180428_122357